Tuftattuja ryijyjä 1970-luvun toiveikkuudesta

1.7.-30.9.2024, Hotelli Helka, Helsinki

Nykyhetken pelottava tulevaisuuskuva sai minut pohtimaan eri sukupolvien suhtautumista tulevaisuuteen, toivoon ja muutokseen.

1970-luvulla Suomessa oli käynnissä suuri yhteiskunnallinen murros, kaupungistuminen, tuoreiden lähiöiden lupaus, sadattuhannet Ruotsiin paremman elämän perässä muuttaneet, naisten lisääntynyt työssäkäynti, inhimillistyvät lait ja kansainvälistyvä keittiö.

Koskenkorvan myyntiennätykset sijoittuvat myös tälle kymmenluvulle, kuten syntymänikin. 

Paljon lupaavaa siis.

Kuvittelen mielessäni Hagalundiin tuoreen aviomiehensä kanssa muuttaneen Åsa-Ulrikan, joka kuuntelee radiota, nojaa käsiinsä tuijottaessaan kappaverhojensa lomitse lähiöelämää ja toivoo, että säilykepersikkahyytelö irtoaa tällä kertaa vuoastaan murtumatta, imaisee viimeiset savut savukkeestaan ja kohentaa kampaustaan.

Toisaalta myös tupakansavuisia keittokomeroita, raskaita kolpakoita, kapeaa leipää, Irwin Goodmanin lyriikoiden lihaksi elämistä. 

Hyytelöruoat pelastivat monen vähävaraisen perheen aterian, ne ovat ällistyttävä silmänkääntötemppu. Kuinka vähästä voitiinkin luoda gelatiinin ja muotin avulla jotain juhlallista, prameaa, ja hetken taas uskoa että elämä kantaa.

Juuri tämä hauras onnen tunne, lähes epätoivoinen usko huomiseen toimi teosten inspiraationa.

Näyttelyssä on esillä myös mielenosoituskulttuurin muutosta pohtivan teoksen osia, tekstiryijyjä, jotka voidaan nähdä myös mielenosoituskyltteinä, kunkin sisäisenä motiivina osallistumiseensa.